Realtime data gasproductie:

3354622
m3
Bekijk alle data
Ei bakken op biogas

Officiële opening biogasnetwerk IJskoud

Het is zo ver, de eerste productie en levering van biogas zijn een feit. Ter ere hiervan organiseerden de melkveehouders die zijn aangesloten bij Energiecoöperatie IJskoud op vrijdag 13 december de officiële opening van het biogasnetwerk bij De IJskuip. Met dit biogassysteem boeken de boeren grootse resultaten in het verminderen van stikstofuitstoot en methaan gas. In het bloeiende voorjaar wordt er een open dag gehouden voor breed publiek waarbij boeren, burgers, (toekomstige) biogasafnemers en andere geïnteresseerden meer te weten komen over het duurzame biogas project.

Na een korte aftrap door de gedreven voorzitter van IJskoud, Hans Roeleveld, kreeg de Overijsselse gedeputeerde Tijs de Bree de eer om de gaskraan definitief open te draaien, door een klik in het Real Time biogas managementsysteem. De betrokkenen van het eerste uur bakten vervolgens samen een eitje op biogas. De bijeenkomst werd vervolgd door wethouder Ben Blokhuis met een blik op de toekomst en de energietransitie volgens de lokale politiek. Algemeen directeur van Netbeheerder Cogas sloot aan met een oproep aan de politiek om de ontwikkeling van biogas te stimuleren door belastingvermindering. Vervolgens genoten de toeschouwers van de inspirerende speeches van directeuren Wim de Blok (Byk) en Gerrit Aarninkhof (Kwekerij Aarninkhof) die gas afnemen uit deze toekomstbestendige energievoorziening. Aansluitend werd nagenoten onder het genot van een hapje en drankje. De dag werd afgesloten met een uitgebreid feest voor alle betrokkenen die geholpen hebben deze knappe prestatie te bewerkstelligen.

Wat doet IJskoud precies?
“CoopIJskoud levert vanaf heden vol gas biogas”, vertelt Hans Roeleveld vol trots. “Jarenlang hebben de boeren zich met bloed, zweet en tranen volop ingezet om hun droom te realiseren: een eigen biogas netwerk.” Energiecoöperatie IJskoud bestaat op dit moment uit zes melkveehouderijen uit Noord-Deurningen en omstreken die biogas produceren door op eigen bedrijf mest van melkkoeien te vergisten. “Het geproduceerde biogas wordt via een gasnetwerk naar het industrieterrein in Denekamp getransporteerd. Daar voorziet het biogasnetwerk verschillende bedrijven van duurzame energie.”

“Naast dat het biogas een duurzame oplossing is in de energietransitie, zorgt dit biogassysteem tevens op twee manieren voor een enorme beperking aan stikstof op de boeren bedrijven”, legt Roeleveld uit. “Doordat de verse mest van de koeien dagelijks via pijpleidingen meteen naar de vergister wordt gevoerd, wordt een groot deel van de stikstof in de mestvergister opgevangen dat anders in de lucht zou komen. Daarnaast gebruiken de boeren het residu uit de mestvergister om de zoden te bemesten. Het gebruiken van dit zogenaamde digestaat zorgt voor minder stikstofuitstoot dan bij regulier mest injecteren. Dus groen gas zorgt voor groene bedrijven en nog groenere boerenerven.”

De Energiecoöperatie IJskoud heeft de ambitie om de komende jaren het biogasnetwerk uit te breiden, zodat uiteindelijk circa 20 melkveehouders biogas produceren en transporteren. Het project is mede mogelijk gemaakt door steun van de provincie Overijssel en van de Rijksoverheid. Meer informatie over dit lokale initiatief is te lezen op www.ijskoud.eu of de Facebookpagina.


Delen