Realtime data gasproductie:

3354622
m3
Bekijk alle data

Melkveehouders in Noord-Deurningen zetten eigen biogasnetwerk op

Zeven melkveehouders in Noord-Deurningen zijn vandaag begonnen met de aanleg van een eigen biogasnetwerk. Het is een unieke operatie, want eerste in zijn soort: een ruim tien kilometer lang netwerk dat biogas van de boerderij transporteert naar industriële energieafnemers.

In Noord-Deurningen produceren melkveehouderijen in een coöperatie genaamd Energiecoöperatie IJskoud het biogas door op eigen bedrijf mest van melkkoeien te vergisten. Het geproduceerde biogas wordt via een netwerk van Cogas naar het industrieterrein in Denekamp getransporteerd. Daar voorziet het biogasnetwerk verschillende bedrijven van duurzame energie.

De cijfers

CCS Energie-advies heeft becijferd dat via het biogasnetwerk Noord-Deurningen door de zeven melkveehouders maximaal 1,6 miljoen m3 biogas per jaar wordt geleverd. Hiermee kan ongeveer 1 miljoen m3 aardgas worden vervangen door een duurzaam alternatief. Dit staat gelijk aan het verbruik van ongeveer 900 huishoudens per jaar. Met de vervanging van aardgas door biogas wordt ook nog eens 1,3 miljoen kilo CO2 minder uitgestoten per jaar.

De Energie Coöperatie IJskoud heeft de ambitie om de komende jaren het biogasnetwerk uit te breiden, zodat uiteindelijk circa 20 melkveehouders biogas produceren en transporteren. Met het oog hierop benadert de Energie Coöperatie IJskoud nieuwe potentiële afnemers van biogas in de omgeving van Noord-Deurningen.

Samenwerking is de sleutel tot succes

Sinds 2013 is er toegewerkt naar deze mijlpaal. De eerste haalbaarheidsstudies zijn destijds uitgevoerd in opdracht van de Stichting Duurzaam Noord-Deurningen. Nadat de subsidies voor de uitvoering van het project waren gehonoreerd is de Energie Coöperatie IJskoud in mei 2015 opgericht.

Cogas heeft geïnvesteerd in het onderzoeken van de haalbaarheid van dit bijzondere biogasnetwerk en is verantwoordelijk voor het ontwerp van de biogasleiding. CCS Energie-advies uit Deventer heeft Energie Coöperatie IJskoud geadviseerd en ondersteund bij het opstellen van de business case en het realiseren van de plannen. Aannemer Gerwers uit Tilligte legt in opdracht van Cogas de biogasleiding aan. Het project is mede mogelijk gemaakt door steun van de provincie Overijssel en van de Rijksoverheid.

Bron: RTV Oost

 


Delen