In totaal zes melkveehouders hebben de handen ineen geslagen en leveren gezamenlijk biogas onder meer aan het potplantenbedrijf. Ieder heeft zijn eigen vergister waarmee verse mest direct wordt vergist en waardoor ook de leveringsplicht beter is geregeld. Deze bedrijfszekerheid was voor Gerrit Aarninkhof wel van doorslaggevende betekenis om de stap te zetten.
Afgezien van een aftakking naar zijn bedrijf komt het enkel neer op het plaatsen van een nieuwe ketelverbrander die aan te sluiten is op het bestaande verwarmingssysteem. Vooralsnog houdt Aarninkhof zijn oude ketel als back-up aan. Als alles naar wens verloopt zal die toch niet meer nodig zijn en zullen eventuele calamiteiten worden opgevangen door het verbranden van olie. Wel staat het plaatsen van buffer gepland voor een gelijkmatigere vraag. Zo hoeven de leveranciers niet over te gaan tot affakkelen van gas.
Aarninkhof bespaart met biogas nog niet op energiekosten. Het is wel duurzamer. Hij bespaart er in ieder geval 250.000 kuub aardgas op jaarbasis mee. Op den duur denkt Aarninkhof er wel economisch beter mee voor de dag te komen, zeker als het gebruik van aardgas steeds verder wordt ontmoedigd.
De kwekerij zit weer volop in de najaarsviolen. Door het weer verloopt zowel de teelt als de afzet zeer grillig, vindt Aarninkhof. Dat vindt hij dit jaar trouwens van het gehele tuinplantenseizoen. In week 43 was er weer een opleving.
Ondanks het grillige weer kan de biologie aardig zijn werk doen, ook in de bolchrysanten waar Aarninkhof voor het eerst biologie heeft uitgetest. Op enkele correctiebespuitingen tegen luis met ‘milde’ middelen na, is dat goed verlopen.
Verder stelt de potplantenteler alles in het werk om als nullozer van water aangemerkt te worden. Hij is daarover in gesprek met het waterschap die zijn waterstromen in kaart heeft gebracht. In de schuur heeft hij voorzieningen moeten treffen om het water voor reinigen karren en laatste watergift planten op te vangen en te hergebruiken.
Bron: Bloemisterij nr. 43